Afgelopen week ging ik voor het eerst sinds zes jaar (!) weer eens naar de sportschool. Ik ben via via in contact gekomen met een personal trainer die gewichtsneutraal te werk gaat. Niet wegen van tevoren, niet de vraag hoeveel kilo’s ik kwijt wil, maar een focus op lekker bewegen en even een uurtje actief doen. Toen hij voorstelde om bij wijze van proefles samen eens een half uurtje te sporten (of ‘spelen’, zoals hij het noemt), moest ik daar eerlijk gezegd wel even een tijdje over nadenken.

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik heb altijd best een gecompliceerde band gehad met sporten.

Ik ben benieuwd in hoeverre je het volgende herkent:

Ik zie me nog zo de sportschool inlopen. Met tegenzin dook ik op de apparaten om mezelf anderhalf uur lang af te beulen.

Op de schermen om mij heen stonden genoeg spreuken die mijn afgunst voor mijn lijf aanwakkerden.

“Zweet is zwakte die het lichaam verlaat.”

“Wie mooi wil zijn, moet pijn lijden.”

“Dik zijn is zwaar. Sporten is zwaar. Kies maar.” (Ik verzin het niet, jongens)

Het maakte niet uit dat het zwart voor mijn ogen werd als ik opstond van het roeiapparaat. Het maakte niet uit of mijn lijf pijn deed of niet. Pijn hoorde erbij, het was een goed teken. Zweet je niet, dan werkt het niet. Ik had te veel gegeten. Ik was te veel. Het moest eraf. Dat lijf moest dunner.

Sporten was de ideale manier om mijzelf te straffen. Te straffen voor een lichaam dat niet goed genoeg was. Niet dun genoeg, niet strak genoeg, niet sterk genoeg, niet goed genoeg. Ik heb mezelf wat afgebeuld.

Het duurde jaren voor ik het aandurfde om mijn band met sporten weer te gaan helen. En als ik zo om me heen kijk en luister naar de verhalen uit mijn praktijk, dan ben ik lang niet de enige die op deze manier met sporten omgaat.

Natuurlijk is het goed voor je om te sporten. Er is uitgebreid wetenschappelijk aangetoond dat meer bewegen het belangrijkste is wat je kunt doen om je gezondheid en algemene welzijn te verbeteren. Actieve mensen zijn gezonder dan mensen die veel zitten, ongeacht hoeveel je weegt. [1]

Sporten, of überhaupt gewoon lekker bewegen, is dus hartstikke goed voor je! Ik zal dus ook de laatste zijn die je gaat vertellen dat je moet stoppen met sporten (ik ben er sowieso niet zo van om andere mensen te gaan vertellen wat ze moeten doe met hun lichaam).
Maar het is wel zinvol om eens kritisch te kijken naar waarom je sport!

Sport je alleen om te compenseren wat je hebt gegeten? Sport je omdat het moet omdat je vindt dat je te veel hebt gegeten? Word je onrustig als je een week niet hebt gesport omdat je bang bent dat je er dikker van wordt? (Uit onderzoek blijkt overigens niet dat mensen die regelmatig sporten hier significant van afvallen.[2][3][4])

Heb je een baksteen in je maag voor je gaat? Of ben je op de apparaten al aan het uitrekenen wat je hierna mag gaan eten omdat je nu ‘goed bent geweest’ en je lekker hebt gesport? Ga je regelmatig je eigen grenzen over en wordt het zwart voor je ogen? Of sport je alleen maar omdat je vindt dat je te veel hebt gegeten?

Als de omvang van je lichaam voor jou geen punt zou zijn, zou je dan nog steeds sporten?

Oh, en mijn sportsessie? Die was heerlijk! Waar ik me vroeger vooral bezig had gehouden met mijn uiterlijk (“Hoe zie ik eruit als ik dit doe? Maken die squats mijn benen niet heel dik? Wiebelt er niet te veel als ik spring? Wat mag ik straks eten als ik klaar ben?”), kon ik me nu focussen op het bewegen, flauwe grapjes maken met mijn trainer en het sjouwen van zware zandzakken (ja, echt). Ik kijk uit naar het vervolg van een fijne relatie met bewegen.

Heb je vragen voor me naar aanleiding van dit artikel of wil je gewoon eens kennismaken? Neem dan gerust contact met me op!

Met dank aan Jemfit.nl voor de fijne workout![1] Blair, Steven N., et al. “Body Weight Change, All-Cause Mortality and Cause-Specific Mortality in the Multiple, Risk Factor Intervention Trial,” Annals of Internal Medicine 119 (1993): 749-57

[2] Linda Bacon, MD. Health at Every Size: The Surprising Truth About Your Weight, Benbella Books inc, 2008, p. 51

[3] Wilmore, Jack H. et al. “Alterations in Body Weight and Composition Consequent to 20 wk of Endurance Training. The Heritage Family Study.” American Journal of Clinical Nutrition 70, no. 3 (1999) 717-26

[4] Miller, Wayne C., D.M. Koceja and E.J. Hamilton “A Meta-Analysis of the Past 25 Years of Weight Loss Research Using Diet, Exercise or Diet Plus Exercise Intervention.” International Journal of Obesity and Related Metabolic Disorders, 21. No. 10 (1997) 941-47