Complimentjes zijn een van de fijnste en makkelijkste manieren om wat meer positiviteit te verspreiden. Ik ben er zelf groot fan van. Het kost je niets en het kan zo veel betekenen voor de ander! Ik probeer er een gewoonte van te maken om mijn vrienden en familie zo vaak mogelijk complimentjes te geven en ze duidelijk te maken hoe dol ik op ze ben.

Maar toch is het ene compliment het andere niet. Complimenten gaan namelijk nogal snel over uiterlijk. En los van het feit dat iemand natuurlijk veel meer is dan hoe hij/zij/hen eruit ziet, gebeurt daar vaak nog iets:


Complimentjes gaan namelijk vaak over gewicht, en dan vooral over gewichtsverlies.

“Jeetje, wat ben jij afgevallen! Wat GOED!”

Wat zie jij er lekker slank uit, zeg! Nu wel volhouden, hè?”

Wat zie jij er goed uit! Ben je afgevallen?”

We vinden het heel erg normaal om iemand te feliciteren met gewichtsverlies en kijken er niet meer raar van op als iemand het doet. Sterker nog, voor veel mensen zijn de complimentjes juist een reden om aan een nieuwe lijnpoging te beginnen.

Laat ik even voorop stellen dat ik denk dat iedereen die dergelijke complimentjes geeft het helemaal niet slecht bedoelt. We zien een verandering, die interpreteren we als positief en daar zeggen we dan iets over. De bedoeling is vaak hartstikke lief.

Maar als je het mij vraagt, is de uitwerking vaak averechts.


Want wat zeggen we eigenlijk echt als we iemand een compliment geven over gewichtsverlies?

Zeggen we niet ergens: “Ik vind je slankere lijf mooier dan je dikkere lijf.”

Ik vind je mooier / beter nu je dunner bent.”

“Je ziet er pas goed uit als je bent afgevallen.”

Ik weet dat ik me bij dat soort complimentjes vaak afvroeg: Zag ik er eerder niet goed uit dan? En waarom zie ik er nu dan beter uit? Bepaalt alleen mijn gewicht hoe goed ik eruit zie? Deze complimentjes zijn lief bedoeld, maar ergens dragen ze bij aan het idee dat je pas goed genoeg bent als je dunner bent. Dat je pas mooi bent als je dunner bent. En dat de omvang van je lijf bepaalt hoe goed je eruit ziet!


Complimentjes over je gewicht houden het idee in stand dat je beter bent als je dunner bent.

Maar er is nog iets aan de hand met dit soort complimentjes.

Als je iemand een compliment geeft over gewicht, weet je nooit wat daar achter zit en waar je iemand eigenlijk mee feliciteert.

Je weet namelijk nooit waarom iemand is afgevallen. Zelf kreeg ik dit soort complimentjes vooral toen ik een keiharde strijd aan het leveren was tegen een eetstoornis. Ik werd vrijwel dagelijks gefeliciteerd met mijn eetstoornis, wat voor mij ontzettend pijnlijk was.
Het ging in die periode namelijk helemaal niet goed met mij en diep van binnen worstelde ik elke dag weer met mijn lijf. Elk complimentje over mijn dunnere lijf, voelde als een “gefeliciteerd met je eetstoornis!”. Het leek daardoor wel alsof hoe mijn lijf eruitzag belangrijker was dan hoe ik me voelde van binnen en hoe het met mij als persoon ging.


Je kunt niet altijd weten WAAROM iemand is afgevallen. Als je iemand feliciteert met gewichtsverlies kan je haar feliciteren met iets heel naars.

Ik ken mensen in mijn omgeving die worstelen met liefdesverdriet, eetstoornissen of kanker en complimentjes krijgen over hun dunnere lijf. Hartstikke pijnlijk, toch?


Jij bent zo veel meer dan hoeveel je weegt of hoeveel je bent afgevallen! En een complimentje mag dat best weerspiegelen!

Wat is dan wel een fijn compliment?

Er zijn gelukkig heel veel manieren om een ander een complimentje te geven zonder dat het meteen over je gewicht hoeft te gaan! Kijk maar eens naar deze voorbeelden:

“Jeetje, wat straal jij vandaag! Wat heerlijk om te zien!”

“Ik heb altijd zo’n bewondering voor jou!”

“Wat ben jij toch een fijn mens.”

“Jij geeft de fijnste knuffels.”

“Ik ben blij dat jij er bent.”

Welke complimentjes ontvang jij graag?