Echt amayzine! Of nou ja, niet dus…

Het is maandagavond en ik lig voor pampus op de bank. Ik heb vandaag achter de pc doorgebracht, werkend aan mijn gratis E-book dat binnenkort online komt (einde schaamteloze plug).

Na zo’n lange dag kijk ik het allerliefste naar tv-programma’s waar ik niet al te hard bij na hoef te denken. Gewoon even van die lekkere wegkijk-tv. Meestal kom ik dan uit bij RTL Boulevard. Terwijl ik van mijn koffie sip en me zit te ergeren aan een item vol met belachelijke dieettips van de sterren (de nieuwste trend is blijkbaar een dieet van lucht…), krijg ik een berichtje van een vriendin. “Heb je dat Amayzine-gedoe gezien?”

Even gaat er geen lampje branden tot ze me doorstuurt naar het artikel. O, ja. Dat heb ik inderdaad voorbij zien komen. Eerlijk gezegd kreeg ik er maagpijn van.


We worden gebombardeerd met artikelen vol vooroordelen over dikke mensen. ‘Fatshaming’, noemen we dat.

In het desbetreffende artikel schrijft een ‘rapid transformational hypnotherapist en coach’ over waarom het bijna nooit lukt om af te vallen.

Laat ik voorop stellen dat ik denk dat deze vrouw echt het allerbeste met haar medemens voor heeft. De meeste life coaches en therapeuten gaan het vak in omdat ze anderen ontzettend graag willen helpen. Ik ben zelf om exact diezelfde reden ook een body positivity- en intuïtief eten-coach geworden, dus ik kan me daar heel erg goed in vinden.

In het artikel schrijft ze over een dikke vrouw in het restaurant waar zij met een vriendin zit te lunchen. Een van de punten die ze met haar artikel probeert te maken is dat het bijna nooit lukt om af te vallen.

Nou is daar geen woord aan gelogen. Afvallen en diëten zorgen maar bij een heel klein percentage van de mensen voor blijvend gewichtsverlies.[1]

Ook meldt ze dat het niet jouw schuld is als je lijnen en diëten niet vol kunt houden. Even los van de redenen die zij hiervoor aandraagt, klopt dit inderdaad en is dit een belangrijke boodschap die veel vaker gehoord zou moeten worden. Meestal wordt de ‘schuld’ voor het lukken van een lijnpoging helaas nog onterecht bij de lijn(st)er neergelegd.


Diëten werken vrijwel nooit. Dat is niet jouw schuld.

Nu denk je misschien, nou, Inoes. Als er twee goede punten in dat artikel staan, waarom ben jij dan toch onder je warme dekentje vandaan gekropen om dit artikel neer te pennen?


Misverstanden over dikke mensen

Nou, dat komt voornamelijk omdat er ook nog wat andere dingen in het artikel stonden waar ik het toch graag even over wil hebben. De schrijfster stipt namelijk onbewust een heel aantal vooroordelen over dikke mensen aan die ik eens wil behandelen! Niet om de schrijfster aan te vallen, overigens. Ik wil de ophef rond dit artikel namelijk graag even aangrijpen om het te hebben over de meest voorkomende misverstanden over dikke mensen. Ben je er klaar voor? Komt-ie!


Misverstand nummer 1: Dikke mensen die niet meer willen afvallen hebben zichzelf opgegeven.

Dit zie je ontzettend vaak. Een auteur ziet een dik persoon en gaat er onmiddellijk vanuit dat hij/zij wel ongelukkig moet zijn, want dikke mensen zijn immers ongelukkig en onzeker. Deze dame is teleurgesteld in haarzelf, want zij is dik. Ze heeft geen motivatie meer. Het is een opvatting die je in onze samenleving wel vaker hoort. Dik is slecht en dun is goed, dus dikke mensen haten zichzelf en dunne mensen houden van zichzelf.

Maar dat is natuurlijk klinkklare onzin. Je hoeft namelijk helemaal niet dun te zijn om gelukkig te zijn. Ik kan het weten. Toen ik op mijn dunst was, voelde ik me namelijk verschrikkelijk. Ik had een eetstoornis en voelde me de hele dag alleen maar ellendig. Inmiddels ben ik misschien wel dikker dan ooit, maar ik voel me ook beter, gelukkiger en prettiger dan ik me ooit in mijn lijf heb gevoeld. Dat komt niet per-sé doordat ik dikker ben, maar vooral doordat ik mezelf meer ben gaan accepteren en ik mijn strijd met eten los heb gelaten.

Stoppen met lijnen (ongeacht hoe dun of dik je bent) betekent niet dat je het opgeeft. Het betekent dat je jezelf juist een kans geeft om weer echt in het leven te gaan staan. (meer weten over waarom stoppen met lijnen niet opgeven is? Klik dan hier)

Dikke mensen die niet meer willen afvallen, die geven niet op. Ze geven zichzelf juist een kans.


Misverstand nummer 2: Elk pondje gaat door het mondje

“Elk pondje gaat door het mondje.” Een veelgehoorde opmerking in onze samenleving. Als je wilt afvallen, moet je gewoon minder eten. Toch?

Nou, nee hoor.

Het klinkt natuurlijk heel simpel en logisch, maar feitelijk is hier veel meer aan de hand. Iets wat op zichzelf een artikel verdient (is in de maak!). Voor nu is het genoeg om te weten dat diëten vaak niet het effect heeft dat we graag zouden willen. In tegendeel! Dit gebeurt er namelijk onder andere in je lijf als je aan de lijn gaat:

– Diëten kan als gevolg hebben dat je setpoint (je natuurlijke gewicht) hoger wordt, waardoor je meer gaat wegen
– Je stofwisseling vertraagt
– Je lichaam wordt er steeds beter in om elke laatste calorie uit je eten te halen zodat je het eten sneller verteert en je eerder honger krijgt
– Je krijgt behoefte aan vetter voedsel
– Je krijgt er meer honger van
– Je krijgt minder energie (waardoor je minder de behoefte voelt om te bewegen)
– Enzymen die vet opslaan nemen toe en enzymen die vet afbreken nemen af.[2]

Afvallen is dus echt niet zo simpel als: minder eten en meer sporten. Zeker niet op de lange termijn.


Misverstand nummer 3: Dikke mensen moeten dun worden om gelukkig te worden

En dan even het laatste misverstand dat je regelmatig hoort. Het idee dat dikke mensen pas echt gelukkig kunnen worden als ze dunner zijn. Zelf vind ik deze het ergst. Want dit is de reden dat zo veel mensen zich keer op keer in een nieuwe lijnpoging storten en ze hun leven uitstellen totdat ze ‘dun genoeg’ zijn.

En dat terwijl, zoals ik dus al zei, diëten voor het gros van de mensen helemaal niet werken. Om nog maar niet te spreken van het slechte zelfbeeld dat een leven lang lijnen je op kan leveren…


Je hoeft niet te wachten tot je lijf er anders uitziet

Dus vergeet het idee dat je dun moet zijn om gelukkig en gezond te zijn. Geluk en gezondheid zijn meer dan alleen je gewicht, meer dan alleen welke maat je draagt. Ieder lichaam is een goed lichaam. Ook dat van jou. En jij bent goed zoals je bent!

Je hoeft niet te wachten tot je lijf er anders uitziet. Je mag er zijn. Je mag ruimte innemen, zo veel als je wilt. En niemand, echt niemand, zou je mogen vertellen dat je pas echt gelukkig bent als je dun bent.


[1] Linda Bacon, Health at Every Size.

[2] Linda Bacon, Health at every size, p 49