Ik vind het heerlijk om met mensen in gesprek te gaan over mijn werk. Ik doe iets waar ik met heel mijn hart achter sta en wat me ontzettend veel geluk en voldoening geeft, dus als je me niet tegenhoudt kan ik er echt uren over praten. En er is één vraag die ontzettend vaak terugkomt zodra ik aan mensen heb uitgelegd wat ik zoal doe:


Heb je een hekel aan mensen die willen afvallen?


Meestal komt deze vraag heel voorzichtig ter sprake nadat ik uitgebreid ben losgegaan over waarom lijnen en diëten op de lange termijn niet werken en ik vol enthousiasme, met drukke handgebaren en een paar scheldwoorden minstens tien minuten heb lopen ranten over de negatieve gevolgen van de dieetcultuur en de dieetindustrie.


Een bopo-coach helpt je niet met afvallen

Ik ben inderdaad geen fan van lijnen en diëten en steek deze mening niet onder stoelen of banken. Deels komt dat omdat ik het belangrijk vind dat potentiële coachees die bij mij aankloppen weten waar ze aan toe zijn. Bij mij ga je niet op dieet. Ik ga je niet helpen om af te vallen. Ik ga je juist helpen om je (vaak) krampachtige band met eten te laten ontspannen. Ik vind het belangrijk om daar eerlijk en duidelijk over te zijn. Ik had ongetwijfeld meer klanten als ik zou adverteren met gewichtsverlies, maar ik kan daar niet achter staan. Lijnen past niet bij mijn visie op body positivity en uit wetenschappelijk onderzoek blijkt ook dat het op de lange termijn niet voor blijvend gewichtsverlies zorgt.


Body positivity is iets anders dan lichaamsautonomie


Body positivity en ‘body autonomy’ (lichaamsautonomie) zijn twee verschillende dingen. Ik vind dat iedereen met zijn/haar/hen lichaam mag doen wat goed voelt, zolang je er een ander maar geen kwaad mee doet. Wil je tattoos? Leef je uit. Body mods? Go nuts! Verf je je haar? Scheer je je lijf? Scheer je juist niet? Wil je afvallen? Doe je ding. Het is jouw lichaam. Jouw keuze.

Ik heb dus geen hekel aan mensen die willen afvallen. Jij mag bepalen wat je met je lichaam doet. Als jij wil afvallen, dan ben je daar vrij in. Ik zal je er nooit om veroordelen.

Sterker nog, ik snap het heel erg goed.


We leven in een cultuur waarin afvallen wordt geïdealiseerd

We leven in een dieetcultuur. Het lijkt soms wel alsof afvallen ons grootste, belangrijkste levensdoel is. Alsof we MOETEN afvallen voordat ons leven pas echt kan beginnen. De dieetindustrie verdient jaar in jaar uit miljarden aan onze wens om dunner te worden. Vooroordelen over gewicht en gezondheid zijn alom aanwezig: we worden ermee doodgegooid.

En daarom wringt het juist zo bij mensen die zich verdiept hebben in body positivity. Die inmiddels ook wel weten dat lijnen en diëten niet werken. Die zichzelf graag willen accepteren zoals ze zijn, die ontspannen met eten en met hun lijf om willen gaan maar die toch een keer in de zoveel tijd zichzelf betrappen op een bekende gedachte: “Ik wil afvallen.”


Je bent geen slecht mens als je wilt afvallen

Je leeft nou eenmaal in een cultuur waarin afvallen als het ideaal wordt gezien. Waarin je continu weer wordt ingeprent dat afvallen je levensdoel is. De wens om af te vallen word je van jongs af aan al meegegeven.


Het is niet jouw schuld als je de wens om af te vallen (nog) niet los kunt laten

Het is begrijpelijk. Het is logisch. Het is verweven met zo veel meer dingen dan alleen gewichtsverlies (we denken dat dun zijn gelijk staat aan geluk, begeerlijk zijn, een fijn seksleven hebben, enzovoorts). Het is begrijpelijk als je deze wens nog hebt, ook al weet je stiekem misschien wel al dat afvallen je niet helpt.

Het ligt niet aan jou.

Het ligt aan de dieetcultuur om ons heen.

Het is niet erg als je deze gedachte nog af en toe hebt. De vraag is wel hoe behulpzaam deze gedachte nog voor je is. Wat brengt het je nog? Waar staat je wens om af te vallen symbool voor? Hoe erg ben je geholpen bij weer een nieuw dieet? Hoe behulpzaam is deze gedachte nog voor je?