Sinds kort maakt de Nike-winkel in Londen gebruik van een plussize paspop.

Het is een welkome afwisseling. Dankzij zo’n paspop kun je alvast een beetje zien hoe de kleding jou gaat staan. Elke vrouw die niet maat XS draagt, weet hoe lastig het kan zijn om in te schatten of dat leuke jurkje op de paspop bij jou ook een beetje mooi zit.  Hoe meer jouw lijf afwijkt van de paspop, hoe lastiger het wordt om in te schatten of een kledingstuk iets voor jou is.

Superfijn dat Nike haar kleding beschikbaar maakt voor alle vrouwen en daar meteen een prachtige paspop voor gebruikt.

Helaas is niet iedereen het daarmee eens. Afgelopen maandag verscheen een item van RTL Boulevard waarin vooral de opmerkingen van Olcay Gulsen en Caroline Tensen er flink inhakten. Het deed veel stof opwaaien (en terecht!). Ook ik voelde me geroepen om hier iets over te zeggen. Voor al die vrouwen die na dit item huilend voor de spiegel stonden.

Olcay heeft inmiddels haar excuses aangeboden, maar ik denk toch dat het belangrijk is alsnog even naar deze uitspraken te kijken. Deze meningen hoor je namelijk vaker in de maatschappij terug. Met alle gevolgen van dien.

Er zit geen limiet op body positivity


Tijd om eens te gaan kijken naar een paar uitspraken uit de uitzending om uit te pluizen wat hier nou werkelijk bedoeld wordt en waarom deze uitspraken zo ontzettend kwetsend zijn voor dikke vrouwen.

Wat ze zeggen:

 “Je wil niemand uitsluiten omdat die echt een maat meer heeft, die moeten ook kunnen sporten. […] Maar dit is niet echt een maatje meer.”
“Ja, een maatje meer, dat zagen we net. Echt prachtige modellen.”
“Ja! Maar dit is echt wel een maatje 48-50!”

Wat ze bedoelen:

“Plus size is mooi en diversiteit is belangrijk. Maar slechts tot een bepaalde maat. Plussize is mooi, als je maar niet ZO dik bent.”

Voor veel mensen is body positivity niet onvoorwaardelijk. Veel mensen vinden vollere vrouwen inmiddels wel prima, maar zodra een vrouw een bepaald gewicht bereikt, is het ineens niet inspirerend meer. Op welke kilo deze grens precies ligt zal mij een raadsel zijn, maar het is duidelijk dat er voor veel mensen een limiet zit op body positivity en diversiteit.

Dik is niet hetzelfde als ongezond

Wat ze zeggen:

Ik vind het persoonlijk vrij onwaarschijnlijk dat deze vrouw fit genoeg is om te kunnen sporten”

Wat ze bedoelen:

“Dikke mensen zijn ongezond.”

Eén blik op het formaat van de paspop en de conclusie is al getrokken: “Deze vrouw is niet fit.”

Maar gezondheid is niet altijd zichtbaar of meetbaar aan de buitenkant. Wij mensen hebben nou eenmaal geen röntgen-ogen. Je kunt niet aan de buitenkant zien of iemand van binnen gezond is. Een dunne meid die elk weekend drinkt, rookt en drugs gebruikt, kan er gezond uitzien maar dat niet zijn.

Een dun lijf kan ongezond zijn. Een dik lijf kan gezond zijn. Gezondheid is zo veel meer dan je gewicht alleen.

Het idee dat dik zijn per definitie ongezond is zit zo diep in onze maatschappij dat we er amper vragen bij stellen. Maar dat zouden we wel moeten doen.

Want wat zijn de feiten?

Verschillende onderzoeken trekken de conclusie dat mensen met overgewicht minstens net zo lang leven als, en vaak zelfs langer leven dan, mensen met een ‘normaal’ gewicht.[1] De risico’s van overgewicht worden vaak overdreven en men houdt bij onderzoeken naar de gevaren van overgewicht vaak maar beperkt rekening met bijvoorbeeld socio-economische factoren.

Je hoeft niet gezond te zijn om te dragen wat je wil

Maar zelfs ALS alles waar zou zijn. Zelfs als dik zijn zo ongezond is als men zegt (wat niet het geval is): Wat dan nog? Hebben ongezonde mensen niet ook recht op een fijne outfit tijdens het sporten? Mogen ongezonde mensen niet ook gewoon bestaan en vrede sluiten met hun lijf zoals het is?

Waarom is ‘gezondheid’ de huur die je moet betalen om te mogen bestaan?

Welk lijf je ook hebt, bewegen (uit liefde voor je lijf en om lekker van te kunnen genieten) is hoe dan ook goed voor je. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat er een sterker verband bestaat tussen bewegen en een langer leven dan tussen gewicht en een langer leven.[2]  Een fijne relatie met bewegen opbouwen is belangrijk en Nike helpt daarbij door hun kleding in meer maten beschikbaar te maken.

Het is zwaar om te leven in een wereld die je continu laat weten dat er geen ruimte voor je is

Wat ze zeggen:

“Maar wat moeten die vrouwen dan aan met sporten?”

“Iets wijds.”

Wat ze bedoelen:

“Dikke mensen mogen niet zichtbaar zijn.”

Het meest pijnlijke aan dit alles is het constante signaal wat we geven aan dikke vrouwen. Het is het gevoel dat elke dikke vrouw kent als ze in de H&M staat en er maar 1 rekje achterin de winkel hangt met grote, zwarte lappen stof.
Even ervan uitgaande dat de winkel überhaupt al kleding in haar maat verkoopt.

Het is het gevoel dat elke dikke vrouw heeft als haar vriendinnen gezellig kletsend door de ZARA lopen, terwijl zij weet dat niets haar zal passen en ze zich moet vermaken bij de accessoires.
Het gevoel dat elke dikke vrouw heeft als ze iemand op tv hoort zeggen dat maatje 48-50 gewoon echt te veel is. Dat zij te veel is.

Het is het gevoel dat je niet thuishoort in deze wereld. Dat er geen ruimte voor je is en geen ruimte voor je gemaakt zal worden.

Daarom ben ik zo kwaad. En maken dit soort uitspraken me zo verdrietig. Ze richten meer schade aan dan mensen beseffen.

Laten we ruimte voor elkaar gaan maken. Het is nodig.

Want dikke vrouwen bestaan. En ze gaan lekker sporten. Of lekker niet sporten. In strakke kleding.

Wen er maar aan, Olcay.

Met dank aan Hermina de Vries van Wondervol voor de geweldige hashtag!


[1] Linda Bacon, M.D. “Health at Every Size: The Surprising Truth About Your Weight”. P.

[2] Barlow, Carolyn E., et al. “Physical Fitness, Morality and Obesity” International Journal of Obesity 19 (Supplement 4) (1995): S41-S44

Lee, Chong Do, Steven N. Blair and Andrew S. Jackso. “Cardiorespiratory Fitness, Body Composition and All-Cause and Cardiovascular Disease Mortality I Men”American Journal of clinical nutrition 69, no 3 (1999) 373-80

Farrel, Stephen W., et al. “The relation of body mass index, cardiorespiratory fitness and all cause mortality in women” Obesity Research 10 (2002): 417-23

Church, Timothy S. et al. “Exxercise Capacity and Body composition As Predictors of Mortality Among Men with Diabetes” Diabetes Care 27, no 1 (2004): 83-8

Blair, Steven N. and Suzane Brodney. “Effects of Physical Iactivity and Obesity on Morbidity and Mortality. Current Evidence and Research Issues.”Medicine and Science in Sports and Exercise 31, no. 11 (supplement) 1999: S646-62

Gulati, Martha, et al. “Exercise Capacity and the Risk of Death in Women: The St James Women Take Heart Project” Circulation  108, no 13 (2003): 1554-59

Sui, Xuemei et al. “Cardiorespiratory Fitness and Adiposity as Mortality Predictors in Older Adults” Journal of the American Medical Association 298, no 21 (2007) 2507-16