Foto: Mariët Mons Fotografie

Ik had nooit gedacht dat ik op deze site ooit een blogpost zou maken met de strekking ‘ga op X-dieet’ in de titel, maar voor dit dieet maak ik graag een uitzondering. Het social media-dieet is wat mij betreft namelijk het enige dieet dat je ooit zou moeten uitproberen in je leven. Het is ook meteen het enige dieet dat op de lange termijn bewezen werkt 😉

Social media kan echt fantastisch zijn. Ook ik gebruik het heel graag. Vooral op Instagram ben ik erg actief. Ik maak vanaf 2009 in mijn vrije tijd kostuums die ik vanaf 2015 ook deel met het internet. Ik was het dus gewend om veel op Instagram te zitten en om veel van mezelf te delen op het internet. Toen ik begon met Body Positive Living, was het voor mij een logische stap om ook een Instagram account aan te maken. Vrijwel dagelijks vlog ik in mijn stories over body positivity, intuïtief eten of iets anders wat die dag speelt.

Naar schatting bestaat het aantal social media-gebruikers dit jaar uit 2,77 miljard mensen. Alleen al Instagram telt elke maand 1 miljard actieve gebruikers. En per dag openen meer dan 500 miljoen mensen de app om stories en foto’s te bekijken. De meeste mensen nemen wel dagelijks even een kijkje op Twitter, Facebook en/of Instagram. Het is een makkelijke manier om in contact te blijven met vrienden en nieuws kon nog nooit zo razendsnel worden verspreid.

Wat we zien heeft invloed op hoe we ons voelen

Via social media krijgen we de hele dag prikkels binnen. De dingen die we zien om ons heen, bepalen voor een deel ook hoe wij weer naar de wereld kijken. Ergens is dat natuurlijk ook heel erg logisch.

Maar als de dingen die we zien op social media beïnvloeden hoe we ons voelen, dan is het misschien ook wel logisch om eens heel goed te gaan nadenken over wat (en wie!) je toelaat in ‘jouw’ digitale wereldje.

Soms heb je nou eenmaal van die mensen of accounts die je geen fijn gevoel geven over jezelf. En dat hoeft heus niet altijd te zijn omdat die persoon onaardig is, een hekel aan je heeft of zich negatief uitlaat over anderen. Het kan wel, overigens, maar het hoeft natuurlijk niet.

Als je op je Instagram-feed elke keer alleen maar dezelfde (slanke, cisgender, witte) lichamen tegenkomt, kan het misschien wel een stukje lastiger worden om de diversiteit in de wereld (en bij jezelf!) te gaan waarderen. En als je afslankpost na afslankpost ziet, wordt het een heel stuk lastiger om niet weer te besluiten dat je zelf ook op dieet gaat, ook al ben je daar eigenlijk misschien wel helemaal klaar mee en heb je besloten dat je jezelf dat niet langer aan wilt doen.

Het grote voordeel van social media is wel, dat je je eigen ervaring voor een groot deel zelf kunt cureren. En dat is nou net precies wat ik je wil aanraden: het social media-dieet!

Doe een ‘Marie Kondo-tje’ in je social media

Ken je opruimgoeroe Marie Kondo van Netflix? Deze vriendelijke Japanse dame helpt mensen om op te ruimen en spullen los te laten door ze de simpele vraag te stellen:

Does this spark joy?”

Met andere woorden: Word je hier blij van?

Ik zou je zo willen aanraden om eens een Marie Kondo’tje te doen in je eigen social media-feed. Jij verdient het namelijk niet om je rot te gaan voelen door posts op social media. En een ander positief bijkomend effect? Hoe meer dingen je ziet waar je blij van wordt, en hoe meer verschillende lichamen je ziet, hoe meer je diversiteit in anderen en jezelf gaat waarderen.

Vraag het je eens af de volgende keer dat je op de wc door Instagram zit te scrollen.

Die ene influencer die je continu afslankthee probeert te verkopen waar je eigenlijk alleen maar diarree van krijgt. Does this spark joy?

Die oud-klasgenote op Facebook die je nooit meer spreekt maar die het wel elke week heeft over dat nieuwe appeldieet waar ze bijna van omvalt. Does this spark joy?

Die yoga-goeroe die van die mooie foto’s post, maar waarbij je altijd merkt dat je jouw lichaam gaat vergelijken met dat van haar en je daar heel ongelukkig van wordt. Does this spark joy?

Die ene foodblogger die het continu heeft over ‘verboden’ en ‘toegestaan’ voedsel waardoor jij een slecht gevoel krijgt over je lijf en je eetgewoonten. Does this spark joy?

Jouw mentale gezondheid gaat altijd voor

Ga eens kritisch door je social media-feed en vraag je eens af of de posts die je elke dag ziet wel bijdragen aan jouw welzijn en aan jouw humeur. En dat kan soms nog best lastig zijn! Als je ontvrienden een te grote stap vindt, kan je iemand ook altijd dempen zodat je wel bevriend blijft, maar de posts niet meer ziet. Het kan heel naar of lastig voelen om iemand te ontvolgen en ik snap best dat het soms een pittige beslissing is.

Maar weet je wat het is? Een fijne social media-feed draagt ook bij aan jouw eigen mentale gezondheid. En dat is het allerbelangrijkste. Jij verdient het om je lekker te voelen. Jij verdient het om een rustige en gezonde band met eten en met je lijf op te bouwen. Ook jij verdient een veilige omgeving op het internet. Jouw mentale gezondheid is belangrijker dan sociale conventies. Probeer het social media-dieet eens een paar dagen uit en kijk wat het voor je doet! Ik durf te wedden dat je na een tijdje zeker verschil gaat merken.

Tips voor een diversere feed

Goed, misschien weet je nu wel een paar mensen die je wilt ontvolgen, maar hoe breid je je sociale media-dieet nou een beetje uit? Nou, een groot voordeel van social media is dat je makkelijker in contact kunt komen met mensen die net zo over dingen denken als jij. Zo is de body positivity community ‘alive and kicking’ op Instagram. Talloze intelligente, getalenteerde vrouwen delen hun kennis, ervaringen en foto’s van hun lichamen. Wil je graag wat meer diverse lichamen in je feed? Kijk dan eens of je vrolijk wordt van de volgende mensen, ik word dat in ieder geval wel!

@alokvmenon
@bodyposipanda
@bureaubodypositive
@fattymcqueer
@fatshionista
@glitterandlazers
@lovaeij
@mariannenykjaer
@mayralouise
@positiveliglittered
@rachaila
@Shooglet
@thebiggerblog

Wil je mij ook in de gaten houden op social media? Dan kan je hier terecht voor mijn Instagram, Facebook en Twitter!