Ik ben benieuwd in hoeverre je het volgende scenario herkent…

“Het is maandagochtend na de vakantie. Op vakantie ga ik altijd even helemaal los. Lekker eten, drinken, volop genieten! Maar ja, het echte leven gaat weer beginnen… Met een baksteen in mijn maag stap ik op de weegschaal. Verdomme. Er zit vijf kilo aan. Met een zucht kleed ik me aan. Het echte leven begint weer. Ik ga aan de lijn.

In het begin voel ik me best lekker. Het lukt me prima om dingen te laten staan en ik voel me sterk. Goed, ik ben hongerig en misschien ietsjes chagrijniger, maar dat heb ik er wel voor over.

Naarmate de week vordert, krijg ik het steeds zwaarder. Als ik op vrijdag de patat ruik die mijn collega’s hebben gehaald, loopt het water me letterlijk in de mond. Ik wijs het netjes af, maar mijn maag gromt en ik voel me ellendig. De rest van de dag kan ik me niet concentreren en denk ik alleen maar aan frietjes, chocola en hamburgers.

Als ik ’s avonds doodmoe op de bank plof, heb ik voor ik het door heb een stuk chocola in mijn mond gestopt. Ik voel me intens schuldig en kwaad als mijn ogen over de wikkel glijden. Ik heb het dieet nu toch al verpest…. Ik kan net zo goed alles opeten. Een uur later zit ik misselijk en verdrietig op de bank. Ik ben gewoon niet te vertrouwen met eten…”

Jij bent wel te vertrouwen met eten

Als je het verhaaltje wat ik hierboven schetste herkent, ben je absoluut niet alleen. Sterker nog, ik ken maar heel erg weinig mensen die zich niet in dit verhaal herkennen. En ik durf te wedden dat ook jij de conclusie hebt getrokken dat je gewoon niet te vertrouwen bent met eten, dat je eetverslaafd bent of dat je gewoon geen doorzettingsvermogen hebt.

We zijn geneigd om de schuld van ons falende dieet bij onszelf te leggen, maar klopt dat wel? Hebben we echt geen doorzettingsvermogen? Of is hier wat anders aan de hand?

Als je het mij vraagt, is iedereen te vertrouwen met eten en is doorzettingsvermogen nooit het probleem. Want denk er maar eens over na: Als je echt geen doorzettingsvermogen had… Was je dan echt zo vaak op dieet gegaan?

Nee, als je het mij vraagt, is juist het dieet je probleem. Diëten werken overeten en eetbuien in de hand. Eetbuien en overeten zijn een direct gevolg van restricties.

Benieuwd hoe dat zit? Tijd voor een gedachte-experiment.

Een tafel vol met eten

Stel je voor…

Ik neem je mee en laat je plaatsnemen op een stoel achter een mooie, grote, houten tafel. Vervolgens vraag ik aan jou welk eten jij echt het allerlekkerste vindt, je ‘guilty pleasure’. Vaak is dit het eten waarvan we zelf stiekem vinden dat we het eigenlijk niet mogen eten omdat het ‘slecht’ voor ons is. Mijn antwoord zou steevast een lekkere reep chocola zijn. Vervolgens ga ik de tafel helemaal vullen met dat eten wat jij zo lekker vindt. Maar niet zomaar vullen! Nee, ik ga door. En door. En door. Ik blijf maar eten op tafel leggen, net zolang totdat jij mij niet meer kan zien. De tafel is tot ooghoogte gevuld met chocoladerepen (of wat jij dan ook lekker vindt).

Stel je nu voor dat ik tegen je zeg: “Dit is allemaal voor jou. Maar dit is de allerlaatste keer dat je het mag eten. Eet zo veel je wilt, maar aan het einde van de dag haal ik alles weg en krijg je dit nooit meer.”

Alleen als ik het zo opschrijf word ik er al onrustig van! Wat jij?

De kans is groot dat je meer gaat eten dan je eigenlijk wil en je aan het einde van de rit kotsmisselijk aan tafel zit. Want dit is je laatste kans! Nu mag het, maar straks mag het nooit meer! Pak wat je pakken kan, want op is op!

Stel je nu voor dat ik je een tijd later weer aan dezelfde tafel zet. Met hetzelfde eten erop. Weer staat de tafel helemaal vol. En dit keer zeg ik tegen je: “Dit eten wordt altijd weer aangevuld. En morgen staat het er ook nog. En overmorgen. En volgende week. En volgend jaar. Je mag hier zo vaak als je wilt van eten. En voor elke reep die je opeet, leg ik een nieuwe neer. Er is genoeg. Voor altijd. Geniet ervan!”

Ik kan me zo voorstellen dat dit een stuk rustiger voelt. Een stuk kalmer. Want er is geen schaarste meer. Geen restricties. Je mag eten. Het is er. En het blijft er. En goed, misschien eet je dan de eerste keer alsnog meer dan lekker is. En de tweede keer misschien ook. Maar na een tijdje zal je zien dat ik woord hou. Dat het eten er echt gewoon voor je blijft liggen. Dat je mag pakken wat je maar wil, wanneer je wil. Je kan een hapje nemen en weglopen, of nog een hapje nemen. Alles is altijd voor je beschikbaar. Voor de rest van je leven. Hoe zou dat voor je voelen?

Diëten werken eetbuien in de hand

Die twee tafels zijn het verschil tussen aan de lijn zijn en intuïtief eten. Want als jij iets niet mag, en jij jezelf een tijd lang iets ontzegt, dan wordt dat eten onweerstaanbaar voor je. Soms ga je er zelfs van dromen! Dat eten onweerstaanbaar voor je wordt heeft niets met jouw doorzettingsvermogen te maken, maar alles met onze de fysiologie van lijnen en diëten. Lijnen en diëten zorgen op de lange termijn in het merendeel van de gevallen niet voor blijvend gewichtsverlies. In plaats daarvan zorgen al die regels en restricties alleen maar voor een verkrampte band met voedsel en ben je eerder geneigd tot eetbuien. Want als je iets maar heel even mag, is de kans heel erg groot dat je meer eet dan prettig is. Want wie weet wanneer het weer mag! Je kan maar beter pakken wat je pakken kan, want straks gaat de rem er weer op!

Diëten zorgen niet voor blijvend gewichtsverlies. Diëten werken eetbuien en een slecht lichaamsbeeld in de hand.

En die tafel die altijd gevuld is met eten? Waar je van mag pakken wat je wil, wanneer je daar behoefte aan hebt? Waar je altijd aan mag schuiven, maar ook altijd weer weg mag lopen? Waar je zelf mag kiezen voor elke hap? Dat is intuïtief eten. Dat is eten naar behoefte, naar voldoening, naar smaak. En weet je wat nou zo mooi is? Als jij zelf weer de keuzes mag maken, ga je vanzelf voelen dat je wel degelijk te vertrouwen bent met eten.

Het klinkt misschien heel ironisch, maar als alles mag, vind je vanzelf wat voor jou het beste werkt.

Ik durf te wedden dat je lijnen en diëten uitgebreid hebt geprobeerd. Heeft het je gebracht wat je zocht?
Of is het misschien tijd voor een andere aanpak?

Want er is een leven mogelijk zonder strijd met eten en je lijf. En dat gun ik echt iedereen.