Je let eventjes niet op en het is alweer december. De Sinterklaasliedjes draaien alweer volop in de supermarkten (leve online boodschappen doen!) en Mariah Carey is niet van de radio te slaan.

Het is een maand vol feestjes, samenzijn met mensen die belangrijk voor je zijn en (hopelijk) genoeg tijd om te ontspannen met warme chocolademelk terwijl de temperatuur buiten onder het vriespunt zakt. Maar tegelijkertijd is december voor veel mensen ook een bron van stress. En niet alleen omdat je bang bent dat je per ongeluk je keuken in de fik steekt tijdens het maken van het kerstdiner.

Bodyshaming & dieetgedoe aan de feesttafel

Ik vroeg jullie ernaar op Instagram en wat bleek? Velen van jullie hebben deze maand vooral last van negatieve lichaamsoordelen van anderen.

Het is oma die nog voor je de drempel over bent je van top tot teen even bekijkt om vervolgens met een halve glimlach op te merken dat je wel kunt zien dat je het gezellig hebt gehad de afgelopen maanden. Het is je tante die maar niet op kan houden over haar nieuwste dieet (“Zou je echt eens moeten proberen!”) of je schoonmoeder die vraagt of je zeker weet dat je een toetje wil want “je moet nu wel een beetje gaan opletten”.

Veel vrouwen worden deze maand extra geconfronteerd met bodyshaming en dieetpraat. En het kan behoorlijk lastig zijn om je dan staande te houden! Vooral als je al interesse hebt in body positivity en je wilt gaan leren om jezelf en je lijf te accepteren, kan het nog heel erg wankel voelen als andere mensen hun ongezouten mening over jouw lijf ventileren. Dit wordt nog een stukje lastiger als deze mensen heel dichtbij je staan en je veel van ze houdt.
Als steuntje in de rug wil ik je een paar tactieken laten zien die je kunt inzetten als je geconfronteerd wordt met body shaming. Dit zijn absoluut niet alle manieren om hiermee om te gaan en ook is er geen pasklare oplossing voor elke situatie. Welke tactiek het beste bij jou en de situatie past, dat bepaal je natuurlijk helemaal zelf! Mijn doel is vooral om je kennis te laten maken met een paar van de opties.

Tactiek 1: Geef een tegengeluid

We leven in een cultuur die ons continu vertelt dat dun zijn per definitie goed en gezond is en dat dik zijn het ergste is wat je maar kunt zijn. Dit is natuurlijk niet waar, maar veel mensen zijn hier nog steeds van overtuigd. Een negatieve opmerking over je lijf kan voortkomen uit goede bedoelingen, maar dat neemt niet weg dat dit soort opmerkingen wel heel erg naar kunnen zijn. Goede bedoelingen zijn helaas niet altijd alles. Als ik per ongeluk een bal tegen jouw gezicht gooi, heb jij alsnog pijn. Mijn goede bedoelingen doen daar niets aan af.

Als je er tijd en energie voor hebt, zou je altijd een tegengeluid kunnen geven. Wat je zou kunnen zeggen als iemand een opmerking maakt als: “Ben je nou zo aangekomen?” zijn:

“Ja, klopt!” (en het daar dan bij laten)
“Ja. Waarom vraag je dat?”
“Ik vind dat ik wel wat meer te bieden heb dan alleen mijn lichaam, toch?”
“Ach joh, ik vind dat niet zo interessant. Zullen we het over iets anders hebben?”
“Ik vind het lief dat je me zo in de gaten houdt, maar het gaat prima met me.”

Je kunt dit natuurlijk zo vriendelijk, grappig of scherp maken als voor jou prettig voelt.

Tactiek 2: Negeren / weglopen

Een tegengeluid geven kan voldoening geven, maar soms heb je er gewoon de energie niet voor of weet je al dat de persoon die je tegenover je hebt nou eenmaal hele andere opvattingen heeft over gezondheid of eetgedrag. Weet dan dat je altijd mag weglopen. Je bent het aan niemand verplicht om het gesprek aan te gaan en je hoeft niet te luisteren naar dieetpraat. Je mag altijd, op elk moment, besluiten dat je een pauze nodig hebt. Misschien ga je met de hond lopen of ga je even naar de wc of de keuken.

Het is niet laf om weg te lopen of om het gesprek niet aan te gaan. Je kunt jouw energie nou eenmaal maar één keer uitgeven en je hebt niet altijd de tijd en energie om altijd maar weer het gesprek aan te gaan. Je mag altijd kiezen voor je eigen rust en besluiten om weg te lopen van het gesprek of om al die opmerkingen langs je heen te laten gaan. Plak er in je hoofd een sticker op (“Hier kan ik nu niets mee”) en laat het van je af glijden. Je hoeft niet altijd de barricades op.

Tactiek 3: Verander van onderwerp

Soms is het lastig om het gesprek aan te gaan of voelt het niet goed om iemand rechtstreeks aan te spreken op zijn/haar gedrag. Maar wat doe je dan als je ook geen energie hebt om naar die dieetpraat te luisteren? Je kunt ook overwegen om het onderwerp van het gesprek te veranderen.

“Weet je, ik vind (mijn) gewicht gewoon niet zo interessant. Hebben jullie die comedyshow op Netflix al gezien?”
“Zeg, even iets heel anders… Hoe is dat afgelopen met die collega van je?”
“Goed! Wie heeft er zin in een kop koffie?”

Of, als je in een beetje een bijdehante bui bent: “Er zijn vast wel interessantere dingen om over te praten dan alleen over wie dik is geworden, toch?”

Zo kun je wel deel blijven nemen aan het gesprek, maar bewaak je toch je grenzen.

Tactiek 4: Speel open kaart

Deze optie is vooral fijn als de mensen die opmerkingen over je lijf maken heel dichtbij je staan (denk bijvoorbeeld aan ouders, vrienden of partners). Als het voor jou veilig voelt, kun je ervoor kiezen om open kaart te spelen. Zelf ben ik op een gegeven moment met vrienden en familie gaan delen dat ik aan het worstelen was met eten en mijn lijf, en dat dieetpraat en opmerkingen over mijn lijf triggers waren waardoor ik me slechter ging voelen. Door met ze te delen waar ik mee worstelde, kon ik duidelijk mijn grenzen aangeven en de mensen om mij heen vragen om deze te respecteren. Je kunt hierbij denken aan uitspraken als:

“Ik wil graag een betere band met eten en mijn lijf en ik merk dat gesprekken over diëten mij niet helpen. Vinden jullie het goed om het ergens anders over te hebben?”
“Ik vind het lief dat jullie zo op me letten, maar ik wil graag op mijn eigen manier met mijn lichaam aan de slag.”
“Ik wil leren om beter in mijn vel te zitten. Vinden jullie het goed om het even niet meer met mij over lijnen of afvallen te hebben? Daar zouden jullie me erg mee helpen.”


Natuurlijk ligt het helemaal aan jou of dit iets is waar je je prettig bij voelt. Je kunt zelf vaak het beste aanvoelen of je je veilig genoeg voelt om dit deel van jezelf met anderen te delen. Weet wel: je hoeft helemaal niets te delen en je bent niemand antwoorden of uitleg verschuldigd. Maar als het veilig genoeg voelt, kan het heel erg prettig zijn om anderen te laten weten wat er in je omgaat.

Jij weet het beste wat bij jou past

Wat je ook doet, en welke aanpak je ook kiest: weet alsjeblieft dat het niet gek is dat dit soort opmerkingen iets met je doen. Het is niet gek dat je de behoefte voelt om daar iets van te zeggen (soms vriendelijk, soms minder vriendelijk) en het is ook niet gek dat je soms echt niet weet hoe je er nou mee om moet gaan of dat bepaalde opmerkingen als messteken bij je binnenkomen.  Zeker als je al langer worstelt met eten en je lijf, wordt het een gevoelige plek. Je bent niet zwak of overgevoelig als dit soort opmerkingen keihard aankomen.

Ik wens je een fijne feestmaand, vol warme ontmoetingen, liefde en zelfzorg. En uiteraard zonder bodyshaming.

Wil je ook graag een keer je verhaal kwijt? Mijn deur staat altijd voor je open. Stuur me gerust een mailtje of plan een vrijblijvende intake in; ik vind het altijd leuk om van je te horen.