Een leven zonder lijnen

Stel: Je bent het lijnen eigenlijk helemaal zat. Je twijfelt of je weer met een nieuw dieet zal beginnen, maar eigenlijk word je al doodmoe bij de gedachte. Je bent op, je wil niet wéér aan de lijn. Maar ja, wat moet je dan? Als dit je bekend voorkomt, zou je kunnen overwegen om te gaan stoppen met lijnen en om vrede te gaan sluiten met eten en je lichaam. Ook zo benieuwd naar wat je daar dan mee kunt winnen?

1. Een beter zelfbeeld

Een betere band met eten begint bij je band met je lijf. Het is nou eenmaal ontzettend lastig om een relaxte band met eten op te bouwen als je bij elke hap stiekem nog bang bent dat je er dik van gaat worden. Een ontspannen band met eten, begint bij het ontwikkelen van een neutraal zelfbeeld.

Een beter zelfbeeld betekent niet dat je altijd maar van je lijf zal houden. Of dat je alles aan je lijf mooi moet vinden. Het is fijn als dat lukt, maar het is niet noodzakelijk voor positieve verandering. Een neutraal zelfbeeld betekent dat je leert dat je meer bent dan je lichaam. Dat je weet dat je altijd ruimte in mag nemen en mag doen wat voor jou goed voelt, ongeacht hoe je lichaam eruit ziet. En soms vind je je lichaam ontzettend mooi, en soms ook gewoon even niet. Maar zo kan je ook op dagen dat je even niet zo lekker in je vel zit, wel de dingen doen die voor jou belangrijk zijn.

Een negatief zelfbeeld kan je leven flink in de war gooien. Zo is het vaak moeilijker om voor jezelf op te komen, grenzen te stellen, dingen te doen die voor jou prettig en vervullend zijn en kun je overmatig bewust worden van je lijf waardoor je je tijdens gesprekken meer focust op hoe je dijen de stoel vullen of op wat je allemaal al gegeten hebt, in plaats van op die leuke gesprekspartner die je tegenover je hebt.

Een beter zelfbeeld kan je helpen om je plek in te nemen. En daar pluk je in alle gebieden van je leven de vruchten van!

2. Een positief effect op je gezondheid

Ja, echt. Je leest het goed. Stoppen met lijnen en diëten kan een positief effect op je gezondheid hebben.

Ironisch toch? Want als we denken aan ‘gezondheid’, denken we vaak aan afvallen en dun zijn. Maar die vergelijking gaat lang niet altijd op. Gezondheid is zo veel meer dan wat je weegt alleen en gewicht alleen is geen goede indicator voor gezondheid.

Je gezondheid bestaat uit een heleboel verschillende factoren. Denk bijvoorbeeld aan hoe goed je slaapt, of je genoeg water drinkt, of je lekker (en, belangrijk: zonder dwangmatige gevoelens) beweegt en, heel belangrijk, hoeveel stress je ervaart in je leven.

Denk eens terug aan alle keren dat je obsessief met eten bezig was. Dat je niets meekreeg van leuke uitjes of vakanties, omdat je je zorgen maakte over eten of je lichaam. Aan al die keren dat je je ’s avonds al druk kon maken over het uitje de dag erop, omdat het lekker weer zou worden en je niet wist of je wel blote kleding aan zou durven. Al die keren dat je kwaad, boos of verdrietig was omdat je vond dat je te veel had gegeten. Laat staan als je laxeermiddelen of honger-onderdrukkende pillen hebt gebruikt om af te vallen.

Vrede sluiten met eten en je lijf kan ervoor zorgen dat deze stressfactoren verminderen of verdwijnen omdat eten en je lijf geen ‘ding’ meer zijn. Je eetpatroon kan veranderen (hierover later meer) en je gaat beter in je vel zitten. Een dikke win voor je gezondheid, dus!

3. Minder eetbuien en eetobsessie

De meeste vrouwen die bij mij aankloppen hebben last van eetbuien. De definities voor eetbuien lopen van persoon tot persoon meestal flink uiteen.

Zelf vind ik het relevanter om te letten op hoe je je voelt tijdens en na de eetbui. Wat veel eetbuien met elkaar gemeen hebben, zijn namelijk de volgende factoren:

  • Het gevoel van controleverlies
  • Meer eten dan je eigenlijk fijn / lekker vindt en achteraf (erg) vol zitten
  • Schuldgevoel achteraf

Veel mensen die last hebben van eetbuien schamen zich. Er rust een enorm stigma op waardoor het lastig is om er open over te praten. We hebben de neiging om de schuld bij onszelf te leggen (“Ik heb gewoon geen doorzettingsvermogen”) waardoor we keer op keer weer dezelfde ‘oplossing’ (een nieuw dieet) proberen.

Maar eetbuien zijn vrijwel nooit het resultaat van een ‘slecht doorzettingsvermogen’ of ‘iemand die gewoon niet genoeg haar best doet’.  Eetbuien zijn een logisch gevolg van restricties.

Misschien heb je in mijn e-book wel gelezen over de Cyclus van Lijnen en diëten. Dan weet je ook dat overeten een logisch gevolg is van restricties. Als jij maar lang genoeg iets niet mag van jezelf, is het heel logisch dat er een punt komt waarop dat wat je niet mag onweerstaanbaar voor je wordt. Vaak treedt er een soort ‘alles-of-niets-mentaliteit’ op. “Ik heb mijn dieet nu toch al verpest, dan kan ik net zo goed de hele zak opeten!”

Op het moment dat jij jezelf toe gaat staan om te gaan eten uit behoefte, laat je ook al die regels en restricties varen. Hierdoor ontstaat er de vrijheid om te gaan ervaren wat jou echt voldoening en verzadiging geeft. En als jij echt altijd alles mag, is de kans heel erg groot dat jij geen eetbuien meer krijgt.

Vind je dit lastig te geloven? Denk eens aan je favoriete eten. Dat eten wat jij eigenlijk het lekkerste vindt wat er bestaat, maar wat je van jezelf niet zo vaak mag want ‘het is niet goed voor je’ of ‘je wordt er zo dik van’. Stel je nu eens voor dat ik tegen jou zeg dat je dat NOOIT meer mag eten. De kans is groot dat je er een beetje baldadig van wordt. “Moet jij eens opletten!” Restricties doen iets met ons.

Stel je nu eens voor dat je hele voorraadkast ermee vol ligt. En dat, elke keer als jij er iets van neemt, het vanzelf weer wordt aangevuld. Wanneer je het ook wil, hoeveel je ook wilt, het is er altijd.

Hoe voelt dat? Het klinkt in het begin misschien mega onlogisch, maar juist dat jij van jezelf iets niet mag, zorgt ervoor dat je gaat overeten. En door dat los te laten, kan daar ontspanning gaan ontstaan. En zo kan het dus zijn dat je minder last krijgt van eetbuien en eetobsessies als je leert om op een meer relaxte manier met eten en je lijf om te gaan.

4. Geldbesparing

Als je ervoor kiest om je te laten coachen, ben je hier geld aan kwijt. En toch ben ik er heilig van overtuigd dat het goedkoper is om te werken aan je band met je lijf en met eten dan om te blijven lijnen.

Denk maar eens terug. Hoeveel geld heb jij over de jaren heen uitgegeven aan dieetproducten? En dat bedoel ik echt in de breedste zin van het woord. Wat heb jij de afgelopen jaren uitgegeven aan dieetboeken, shakes, fitnessapparatuur, trilplaten, fithorloges, zakjes, sapjes, kuren, corrigerend ondergoed, afslankthee, korsetten, afslankpillen, voedingssupplementen, speciale dieetclubs, alternatieve geneeswijzen…

Hoeveel producten heb je in huis gehaald omdat het ‘goed voor je’ was of omdat je ervan zou afvallen? (En hoeveel daarvan heb je beschimmeld weer in de prullenbak gedonderd?) En hoeveel kleding heb je gekocht voor ‘als je eindelijk genoeg bent afgevallen’?

In Amerika is de dieetindustrie momenteel zo’n 16.895 miljard (!) dollar waard.[1] De verwachting is dat dit alleen maar toe zal nemen.

Hoeveel geld zou jij besparen als je vandaag zou besluiten dat jij goed bent zoals je bent?

5. Een gevarieerder eetpatroon

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar toen ik nog vol in mijn gedoe met eten en mijn lijf zat, at ik niet zo gevarieerd. Ik had een paar producten waarvan ik wist: “Dit eten is veilig”. Daar zaten weinig calorieën in, of ik had besloten dat dat voedsel ‘goed’ was. Nieuwe dingen proberen durfde ik bijna niet (“Hoeveel zit daar wel niet in? Is dat niet heel vet? Straks vind ik het superlekker en wil ik het altijd eten!”).

Het gevolg? Ik at behoorlijk eenzijdig. Vaak at ik dagen-, soms zelfs wekenlang hetzelfde.

Variety is the spice of life. Met andere woorden: een gevarieerd eetpatroon is goed voor je. Het maakt eten ook een stuk leuker als er meerdere lekkere en voedzame dingen zijn waar je uit kunt kiezen.

En wat blijkt nou? Als je kan gaan luisteren naar waar je echt behoefte aan hebt (in plaats van wat je volgens je regeltjes ‘mag’), kan het heel erg leuk worden om te gaan uitproberen, proeven en zoeken naar lekkere nieuwe dingen om te eten. En wie weet blijk je dingen lekker te vinden waarvan je nu denkt dat je ze niet lust!

Als jij je eetregels en eetobsessie leert los te laten, ontstaat er veel meer ruimte. En dat je eetpatroon een stuk gevarieerder wordt, is daarbij een fijne bonus.

6. Uit je hoofd, in je lijf

De meeste vrouwen die bij mij aankloppen omschrijven zichzelf vaak als ‘wandelende hoofden’ al ik ze vraag naar de band met hun lijf. Ik herken dat als geen ander. Nu ben ik sowieso iemand die al snel in haar hoofd zit en veel piekert, maar toen ik nog liep te klooien met eten, woonde ik permanent in mijn hoofd. Het was net alsof ik een heel landhuis van vier verdiepingen tot mijn beschikking had, maar ik had besloten dat ik prima alleen op de zolder kon gaan wonen.

Als we lijnen en onszelf dingen ontzeggen, luisteren we niet naar ons lichaam. We bepalen in ons hoofd wat we wel en niet mogen eten en we luisteren niet meer naar wat ons lichaam ons vertelt. Schreeuwt je lijf dat het honger heeft? Dan drink je maar een glas water. Roept je lijf dat ze zin heeft in chocola? Boeiend, je neemt maar een appel.

We raken eraan gewend om niet meer te luisteren naar ons lichaam. Sommige vrouwen weten niet meer hoe het voelt om honger te hebben en ze weten ook niet meer waar ze eigenlijk zin in hebben. Dat dit gebeurt is niet zo gek, want je hebt jezelf jarenlang aangeleerd om vooral niet naar je lichaam te luisteren.

Het kan best even duren voor je weer contact kan maken met je lijf, maar dat levert je wel veel op. Zo kun je beter aanvoelen waar je behoefte aan hebt, kun je leren om te gaan eten wat en wanneer je wilt en kun je de band met je lichaam weer herstellen.

7. Tijd terug voor dingen die er echt toe doen

Ik bewaar het beste voor het laatste.

Als je aan de slag gaat met je gedoe met je lijf en met eten, kan het gebeuren dat je gedachten steeds minder in beslag worden genomen door negatieve gedachten over je lijf en je eetpatroon. Dit betekent dus dat er ruimte ontstaat in je hoofd. En die ruimte kun je gaan opvullen met dingen die er voor jou echt  toe doen. Ik kijk vaak samen met coachees naar waar ze het liefste tijd aan zouden willen besteden. Wat is voor jou echt belangrijk? Waar wil jij het liefste naartoe? Wat geeft jou voldoening?

Gedoe met eten neemt veel ruimte in. Om even een nerdy vergelijking te maken: Als je hoofd een computer is, zorgen die gedachten aan eten er eigenlijk voor dat je processor vrijwel continu overbelast is. Het is allesomvattend en elk vrije moment gaan je gedachten weer met je aan de haal.

Een van mijn ex-coachees omschreef het laatst heel mooi:

“Ik ben een coachtraject gaan volgen omdat ik graag mijn lichaam wilde kunnen accepteren en dat is zeker gelukt! Ik voel me zo veel blijer en zekerder! Ik kan dit traject zeker aanraden. Het heeft me echt laten zien wat er wel toe doet en wat er niet toe doet.”

Als je gedachten niet meer continu in beslag worden genomen door gedachten aan eten, ontstaat er ruimte voor nieuwe dingen. Je maakt plek in je leven om je bezig te houden met de dingen die voor jou echt belangrijk zijn. Want als je op je oude dag terugkijkt op je leven, waar wil je dan aan terugdenken? Aan die smalle spijkerbroek waar je uiteindelijk inpaste? Of aan de fijne en mooie dingen die je hebt gedaan in je leven?

Ik hoop dat je naar aanleiding van dit artikel een beetje een idee hebt wat een fijnere band met eten en je lijf voor je zou kunnen opleveren. Wat heb jij allemaal nog te winnen?


Ben je naar aanleiding van dit verhaal benieuwd geworden of wil je een keer je verhaal kwijt? Neem gerust een keer contact met me op, ik vind het altijd leuk om van je te horen!


[1] https://www.reuters.com/brandfeatures/venture-capital/article?id=25242