Ik krijg de laatste tijd steeds vaker berichtjes van vrouwen die juist nu extra worstelen met eten en met hun lichaam. En dat is helemaal niet zo gek: De huidige situatie (een wereldwijde pandemie en ‘intelligente lockdown), is de ‘ideale’ combinatie voor meer gedoe met eten. Hoe dat komt, leg ik je uit in dit artikel.

We zijn uit ons ritme gehaald

Als je al een beetje worstelt met eten, is de kans groot dat je hecht aan structuur. Je weet de avond van tevoren waarschijnlijk al wat je de dag erop gaat ontbijten, je lunch voor morgen is ook al uitgepland, en ook je potje voor ’s avonds is misschien al bedacht of voorbereid. We willen de dag vaak ‘goed’ beginnen. Niet voor niets eten veel vrouwen de hele dag volgens plan, om ’s avonds (als ze moe en uitgeput op de bank ploffen) ineens een eetbui te hebben. Denk maar eens na. Hoeveel dagen waarop jij ‘gezond’ wilde doen, heb je teleurgesteld afgesloten met een zak chips op de bank? Het ritme dat ervoor zorgde dat je overdag druk was met andere dingen, dat valt nu voor veel vrouwen weg. Dit kan zorgen voor gevoelens van onrust, afleiding en dus voor ander eetgedrag.

We staan continu onder druk

Dit zijn, op zijn zachtst gezegd, stressvolle tijden. Bijna iedereen heeft nu wel een ouder of geliefde waar ze zich zorgen om maken. Via (sociale) media komen elke dag de heftigste beelden binnen over dodenaantallen, ic-bedden en andere ellendige gevolgen van deze wereldwijde crisis. Laat staan dat velen van ons zich nu extra zorgen maken over werk, zorg voor ouderen of kinderen, geld en andere zaken. Met andere woorden: de druk is hoog. En ieder mens heeft weer zo haar eigen mechanismes om met deze druk om te gaan, zogenaamde coping mechanismes. En waar de een gaat sporten en de ander een fles wijn pakt, pakt weer een ander iets te eten bij. Het is dus best mogelijk dat je eetgedrag nu (in ieder geval deels) veroorzaakt wordt door stress om de huidige situatie.

We vervelen ons

Heb je ooit wel eens gedacht: “Ik weet ECHT effe niet wat ik wil doen… Ik ga maar wat eten.”? Dan ben je absoluut niet de enige. Ik spreek regelmatig vrouwen die concluderen dat ze regelmatig eten puur uit verveling. En reken maar dat meer mensen zich nu vervelen: werk is misschien rustig of zelfs helemaal weggevallen. Je hebt Netflix en Twitter al uitgespeeld en je vrienden de afgelopen week al vijf keer ge-Facetimed. Niet gek dat veel mensen nu naar eten grijpen om te dealen met die verveling.

We hebben geen uitlaatklep

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik voel echt vanalles de afgelopen periode. Een filmpje van een Italiaanse hond die yoga meedoet met zijn baasje is genoeg om me helemaal in tranen te brengen. De onzekerheid en stress van de huidige periode kunnen veel emoties bij je teweegbrengen (helemaal als je eerder nare ervaringen hebt gehad met ziekte of IC-opnames). Mijn zusje liet me laatst een filmpje zien van ‘Yoga Girl’ die als therapie nu een half uur lang schreeuwt, huilt, danst en nog wat meer schreeuwt in haar besloten studio. Een ideale manier om even stoom af te blazen, maar voor de meesten van ons is dat nu even geen optie. Bijvoorbeeld omdat je in huis zit met je gezin, partner of huisgenoten en je niet ongestoord even een half uur in je kussen kan schreeuwen. Of misschien moet je wel van alles regelen en is er geen ruimte voor alles wat je nu voelt. Hoe het ook zij: veel vrouwen zitten nu met heftige emoties die even geen kant op kunnen. En dan is het niet gek dat je naar een zak chips grijpt om die gevoelens even letterlijk weg te eten.

Wat kun je hieraan doen?

Als je nu merkt dat je extra worstelt met eten, is de kans groot dat dit niet door de huidige situatie is ontstaan. Sterker nog, waarschijnlijk waren al deze issues al een tijdje op de achtergrond aanwezig en komen ze nu naar boven borrelen. De beste oplossing is natuurlijk om hier langere tijd systematisch mee aan de slag te gaan (ik raad een combinatie van werken aan een neutraal lichaamsbeeld in combinatie met intuïtief eten aan, maar ik ben bevooroordeeld 😉 ), maar dat is nu niet voor iedereen behapbaar. Maar er is één ding dat je nu al kunt doen om het jezelf wat makkelijker te maken:

Wees lief voor jezelf. Ook als je meer hebt gegeten dan je wilde. Ook als je eetgedrag nu niet is zoals je het graag wil zien.

We leven in tijden van grote nationale crisis. Alles staat even op zijn kop. Het is niet gek dat je nu naar eten grijpt om te dealen. Het is niet raar dat je eetgedrag nu onder druk staat. En het is echt oké als jij jezelf nu wil troosten met een zak chips. Maar beloof me één ding: probeer lief te zijn voor jezelf. Want die zelfkastijding na een eetbui, daar word je nu alleen maar somberder van. Dat kost je energie die je nu beter aan andere dingen kunt besteden. Je mag jezelf tijd geven om een manier te vinden om hiermee om te gaan. Het is niet erg als dat niet meteen perfect gaat.

Wees lief voor jezelf. Dat verdien je.

Wil je hier eens met iemand over praten? Je mag me altijd een berichtje sturen.