Body Positive Living

Sluit vrede met eten en je lichaam

Stop met lijnen

Stoppen met lijnen is niet hetzelfde als opgeven

Als je, net als ik, het grootste deel van je leven bezig bent geweest met lijnen, afvallen en proberen jezelf ‘minder’ te maken, dan kan het idee om het lijnen voor altijd aan de wilgen te hangen op zijn zachtst gezegd best wel spannend zijn. Of, eerlijker nog: dood- en doodeng.

Een van de eerste dingen die ik bespreek met mijn coachees die graag willen leren om ontspannen te eten is dat ze hun gewicht naar de achtergrond zullen moeten verplaatsen. Sterker nog, het idee is dat ze gaan stoppen met lijnen en diëten! Door de focus van je gewicht af te halen, ontstaat er ruimte om te gaan luisteren naar je lichaam.

Foto: Mariët Mons Photography

Stoppen met lijnen is de eerste stap naar vrede met je lichaam

Maar stoppen met afvallen, met proberen om je lichaam te veranderen is, voor de chronisch lijner, namelijk nogal ‘een dingetje’. Je bent hier immers niet voor niets zo lang mee bezig geweest. Dieet na dieet, afvalpoging na afvalpoging. Iedere keer weer zet je je schrap voor een nieuwe poging. Dit keer zal het je lukken.

Je droomt van een dunnere jij. Een betere jij. Want als je dun bent, dan begint je leven pas echt. Als je dun(ner) bent, dan zal je eindelijk gaan dragen wat je leuk vindt. Dan kom je eindelijk in aanmerking voor een leuke partner, zit je zonder zorgen op het strand en ben je energieker, spontaner, gezelliger en gewoon een veel leuker mens. Het is helemaal niet zo gek dat je dit denkt, want dit gedachtenpatroon wordt overal om je heen bevestigd.

Stoppen met diëten kan voelen als opgeven

Al deze factoren bij elkaar zorgen er vaak voor dat alleen al het idee van stoppen met lijnen hetzelfde voelt als opgeven. Niet alleen de hoop op een dunner lijf, maar ook de hoop op een ‘betere jij’. Stoppen met lijnen kan voelen alsof je vindt dat je niet meer je best hoeft te doen, dat je jezelf verslonst en dat je jezelf ‘laat gaan’. Het kan voelen als een verlies, als het opgeven van een droom waar je naar moet blijven streven want stel nou dat het je dit keer wel gaat lukken en je eindelijk gelukkig kunt worden.

Maar weet je wat het mooie is? Stoppen met lijnen betekent niet dat je het opgeeft. Het betekent dat je jezelf een nieuwe kans geeft.
Een kans op een relaxte, ontspannen band met eten. Een kans op een fijne, plezierige band met bewegen. Een kans op nieuwe communicatie met je lichaam. Een kans om ruimte in te mogen nemen.


Stoppen met lijnen is niet het einde. Het is een nieuw begin.

Want als je heel erg eerlijk bent, wat heeft je geworstel met eten en al dat gelijn je dan gebracht? Ben je er echt een gelukkiger mens van geworden?


Hoe zou het zijn als je stopt met uitstellen tot je dunner bent en je jezelf nu, vandaag, op dit moment, die toestemming zou gaan geven?

Soms moeten we iets onbekends proberen, iets engs, omdat al onze tactieken tot op dat moment niet gewerkt hebben.


‘Nee’ zeggen tegen lijnen en diëten is jezelf toestemming geven om ruimte in te nemen. ‘Nee’ zeggen tegen lijnen en diëten is ‘ja’ zeggen tegen jezelf.’

Wil je graag meer weten over mijn coaching, body positivity en intuïtief eten? Of wil je misschien een keer kennismaken voor een vrijblijvende intake? Neem gerust contact met me op! Ik vind het altijd leuk om iets van je te horen!