Body Positive Living

Sluit vrede met eten en je lichaam

Wat is intuïtief eten?

Voor zo ontzettend veel mensen is eten altijd weer een strijd. Een constante rekensom of afweging van wat je wel en wat je niet mag eten. We tellen calorieën, sluiten bepaalde voedingsgroepen uit en een keer in de zoveel tijd houden we al die regels en dat gelijn niet meer vol en hebben we een eetbui of een periode waarin we alles eten wat los en vast zit. Daarna balen we weer zo van onszelf dat we weer aan een nieuwe lijnpoging beginnen.

Zo gaan we dag in, dag uit maar door. Doodmoe word je ervan.

Al onze eetregeltjes werken gedoe met eten alleen maar in de hand. En doordat veel mensen denken dat dit gerommel met eten ‘normaal’ is, blijven er massaal in vastzitten. (Wil je hier meer over weten? In mijn gratis e-book ga ik hier uitgebreid op in!)

Intuïtief eten kan je helpen om je gedoe met eten los te laten

Het kan ook anders! Kun jij het je voorstellen? Een leven waarin je eet wat je maar wilt, wanneer je dat wil? Zonder schuldgevoel, zonder regels en met minder eetbuien? Dat is de reden waarom ik zo’n fan ben van intuïtief eten!

Als ik mijn coachees vraag wat ze graag zouden willen als het om eten gaat, beschrijven ze als hun ‘droomsituatie’ vaak precies hoe intuïtief eten in te praktijk werkt: eten waar ze behoefte aan hebben, zonder dat ze er zo ontzettend veel mee bezig zijn.

Wat is intuïtief eten?

Intuïtief eten is een andere manier van eten die van oorsprong is ontwikkeld door 2 Amerikaanse diëtisten, Evelyn Tribole en Elyse Resch. Zij kwamen in 1995 met het boek met de verrassende titel Intuitive Eating.

Hoewel deze dames de grondleggers zijn van de methode, werk ik met een aangepaste versie van hun werk omdat hun originele boek nogal wat valkuilen bevat.

Zelf omschrijf ik het altijd het liefste zo: Bij intuïtief eten gaat de focus van externe regeltjes af en ga je kijken naar je interne behoeftes.

Je moet het zo zien: met diëten luister je altijd naar de regeltjes van je dieet. Dit mag je wel, dat mag je niet. Je luistert niet meer naar je eigen hongergevoel en je eigen ideeën van honger en verzadiging, maar je luistert alleen nog naar je voorop bedachte plan. Heb je onwijs veel trek in die reep chocola? Jammer dan, dat past nu even niet in je lijnplan. Je pakt maar een komkommer.

Bij intuïtief eten keren we de aandacht weer terug naar binnen. We gaan kijken waar jij behoefte aan hebt, wat jouw voldoening en rust geeft. Zo leer je om weer te luisteren naar de signalen van honger en verzadiging van je lichaam en laat je jouw lichaam weer bepalen waar het behoefte aan heeft.

Van regels naar voedselvrijheid

Het hebben van eetregels zorgt voor een krampachtige band met eten. Door deze regels los te gaan laten, kun je je gaan richten op waar jij en je lichaam echt behoefte aan hebben. Als je aan de slag gaat met intuïtief eten, ga je dus aan de slag met 2 dingen:

  1. Je regels loslaten en jezelf onvoorwaardelijke toestemming geven om te eten
  2. Leren om weer te luisteren naar je lichaam en haar signalen van honger, verzadiging en plezier.

Door je eetregels helemaal achter je te laten, kun je echte vrijheid gaan ervaren met eten.

Intuïtief eten kan best een beetje eng klinken

En dat is helemaal niet zo gek! Zeker als je al lange tijd bezig bent om je lichaam te veranderen en om te lijnen, kan het heel erg eng voelen om dat allemaal los te laten.

Een veel gehoorde angst is dan ook: “Als ik alles mag eten, dan eet ik alles wat lost en vast zit!”

Ik snap het zo goed als je dit zo voelt! We zijn zo gehecht aan onze regels omdat we vinden dat inmiddels wel bewezen is dat we niet te vertrouwen zijn met voedsel. Maar je regels zijn juist de reden dat jij denkt dat je niet te vertrouwen bent met eten!

Jouw lijf wil echt niet altijd alleen maar pizza en koekjes. Beloofd.

Die regels heb je geprobeerd. Dat pad heb je uitgebreid bewandeld. Waar heeft het je gebracht? Gaf dit je de vrijheid die je zocht? Ben je beter in balans gekomen met je lijf? Of is het misschien tijd voor een nieuwe aanpak?

Nooit meer emotie-eten of eetbuien?

Misschien vind je wat ik nu ga zeggen wel heel vreemd, maar: emotie-eten is een heel normaal, natuurlijk iets wat helemaal niet zo schadelijk hoeft te zijn. Denk er maar eens over na: het is in onze samenleving ontzettend normaal om dingen te vieren met eten en dat kan ook hartstikke fijn en gezellig zijn. Denk aan gezellig samen met vrienden aan tafel en uren ‘natafelen’, lekker eten en drinken terwijl je het over belangrijke dingen hebt (of juist over dingen die er totaal niet toe doen!). Lekker op de bank met een zak chips na een lange dag, genieten van een bak ijs als je gewoon even een rotdag hebt gehad…

Op zichzelf is dat helemaal niet zo erg. Emotie-eten is heel normaal en hoort erbij. Ook bij intuïtief eten. Soms eet je gewoon wel dat taartje, ook al zit je vol. Omdat het gewoon zo lekker is. Of omdat het je doet denken aan de taartjes die je oma vroeger altijd bakte.

Emotie-eten op zich is helemaal niet zo’n probleem. Emotie-eten wordt pas een probleem als het je enige manier is om om te gaan met lastige of vervelende situaties.

Intuïtief eten coach

Tijdens coaching ga ik samen met jou aan de slag om je eetregels in kaart te brengen. Zo gaan we samen stap voor stap aan de slag om die regels los te laten. Je leert om weer te luisteren naar je lichaam, om te gaan herkennen waar je behoeftes aan hebt en om de opbouw naar eetbuien te herkennen zodat je deze sneller en makkelijker kunt herkennen en onderscheppen. Je hoeft het niet alleen te doen, ik help je graag..

Wil je meer weten? Stuur me dan gerust een berichtje of plan een vrijblijvende intake! Ik coach zowel face-to-face als via Skype.